Hej Henning
Jeg vil gerne meditere de 12 minutter om dagen, du anbefaler som et minimum, men jeg får det seriøst aldrig gjort. Jeg synes altid, at alt muligt andet er vigtigere, og når dagen er gået, så ærgrer jeg mig alligevel over, at jeg ikke prioriterede anderledes. Hvordan gør jeg meditation til en daglig rutine?
Pia

Hej Pia
Mange har lige præcis dette problem, når de skal ændre vaner og eksempelvis gerne vil træne mere eller spise sundere. Fra forandringspsykologien ved man, at det ikke er så vigtigt, hvad ens overfladebevidsthed har lyst til det. Det handler om at finde ind til underbevidstheden. Den er stærk og fungerer ved at den kun vil forandre sig, hvis der er flere fordele end ulemper forbundet med forandringen. Find derfor ud af hvilke fordele, der kan være for dig med din forandring – lav en vægtskål: Hvad er fordelene? Og hvad er ulemperne? Du vil opdage, at når du virkelig tænker over konsekvenserne ved ikke at mediterer og udbyttet ved at mediterer, så føler du dig motiveret. En anden ting er, at jo mere tid og energi, du vælger investerer i at starte din nye vane, desto mere får du ud af det. Tag eksempelvis et kursus, hvor du kan meditere sammen med andre og få vanen etableret ordentligt.
Med venlig hilsen Henning

De tre trin i et “vaneloop”
1) Det første trin er en trigger der udløser din vane, du keder dig og det trigger en vane med at gå på facebook eller spise en snack. På samme måde kan du selv skabe en trigger som minder dig om at nu skal du mediterer, fx hver morgen efter du har børstet dine tænder

2) Det andet trin i et vaneloop er den automatiske reaktion som din vane trigger (du spiser kage om eftermiddagen)

3) Det tredje trin i et vaneloop er den belønning din vane giver dig. Belønningen er det udbytte du får ud af at udfører din vane, fx midlertidig tilfredsstillelse af din sukkertrang el.lign. Hvis belønningen er positiv vil du gentage din handling næste gang du møder samme trigger, over tid leder dette til en ny automatisk vane.

Når du forstår vaneloopet kan du selv skabe nye gode vaner ved at etableter en specefik trigger der udløse din gode vane. Og du kan aflærer dårlige vaner ved atforstå at det handler om at identificerer hvilken trigger der udløser din dårlige vane og så stå imod når du bliver trigget så du ikke automatisk (ubevidst) handler ud af dårlig vane