Gnist: Boost dit selvværd med eksperternes bedste råd

Uddrag af artiklen fra Alt for damerne, 13. november 2012, af Louise Kidde Sauntved
Det er slet ikke nødvendigt at bruge så meget energi i jagten på det perfekte liv, som mange af os gør. For hele verden behøver ikke at synes, du er fantastisk. Den eneste, der SKAL elske dig – er dig selv. Hvis du bare styrter rundt for at samle selvtillid uden at have styr på selvværdet, svarer det nemlig til at bygge et stort flot hus uden at have lavet et solidt fundament. Det ser godt ud, men inderst inde ved du godt, at det ikke holder, og er hele tiden bange for, at det skal ramle ned om ørerne på dig. På samme måde som du konstant render rundt med en lille frygt for at blive afsløret som inkompetent, dum eller grim. Og den angst kan faktisk med tiden gøre dig rigtigt syg, hvis ikke du stopper op, dropper “kunne”, “burde” og “skulle” og sørger for at komme i kontakt med den, du er inderst inde. For det er det, selvværd handler om – at turde og evne bare at være dig selv.

Her får du Henning Davernes bedste råd til, hvordan du når dertil. Så kom i gang med at leve et helt liv. Dit liv. Hellere i dag end i morgen. Det er du nemlig værd.

Find din gnist

“Det, du leder efter, findes allerede inden i dig. Vi oplever gnisten i vores hverdag som øjeblikke af fuld entusiasme, passion og glæde. Hvor vi føler os meningsfyldte og opløftede. Den er et tegn indefra, der hjælper os med at finde vej i livet, men ofte vælger vi at overhøre den og gå en anden vej, fordi vi stoler mere på det, der komme udefra end indefra. Lyt i stedet til gnisten. Sæt 20 minutter af hver uge til at reflektere over, hvilke situationer du har oplevet, hvor du var befriet for tanker og bare følte, at du levede og var i kontakt med din fundamentale entusiasme. Bliv bevidst om, hvad der skete, hvad du lavede, hvor du var og hvem du var sammen med, og sørg for at få mere af det ind i dit liv. Når du kommer i kontakt med din gnist, kommer du i kontakt med dig selv. Og så har du et naturligt selvværd.” 

Sæt tid af til fortrolige samtaler

“Vi snakker med mange mennesker hver dag, men vi snakker meget lidt om det, der virkelig betyder noget for os. Men vi er sociale væsner, og for at føle os som hele mennesker har vi brug for et spejl, hvor vi kan få spejlet de ting, der fylder i os, betyder noget for os og inspirerer os – også de ting, der går dig på, og følelser, der er forbudte. Så find et par venner, du kan tale fortroligt med, hvor du kan slappe af og bare være dig selv uden at risikere fordømmelse. Afsæt tid til at mødes en times tid et par gange om måneden. Du ved, det virker, hvis du er opløftet bagefter.”

Bliv ved med at søge udvikling

“Invester tid i din egen udvikling på en måde, der inspirerer dig. Søg viden. Søg udvikling. Søg udfordringer. Det er utroligt vigtigt at have håb og en følelse af at være på vej mod noget godt. At vokse som menneske gennem livet og ikke bare stå stille. Meld dig til et kursus eller noget andet, der gør dig glad og udvikler dig som menneske. Og få det ind i kalenderen, så der hver uge står noget, der inspirerer dig.”

Find en mentor

“Find mennesker, der inspirerer dig, og som har noget, du beundrer dem for. Måske har de en måde at have selvværd på, som du ikke har, og som gør, at du elsker at være sammen med dem. Fordi de har noget, dit system har brug for, og som du bedst kan få ved at bruge tid sammen med dem og se, hvordan de opfører sig. Hvordan de tænker. Den virkelige lærdom kommer ikke kun fra læsning, men fra det, du ubevidst lærer ved at være sammen menneske til menneske.”

Læs den fulde artikel hos Alt for damerne her http://www.altfordamerne.dk/sundhed/artikler/boost-dit-selvvard-lar-at-tanke-anderledes-/?subarticle=1#article