DE 3 TRIN I UDVIKLINGEN AF EMOTIONEL MODENHED

Uddrag fra bogen Sjælens Rejse af Henning Daverne

TRIN 1: På dette trin giver vi andre mennesker og situationer skylden når vi oplever svære følelser indeni os selv. Jeg oplever denne svære følelse (vrede, sorg, angst, jalousi, had osv) og det er andres skyld at jeg har svære følelser. Det kan være man giver skylden til ens forældre, partner, andre personer, samfundet, ens terapeut, guru, osv. Overbevisningen er, at jeg oplever en svær følelse, og min fortolkning er, at dette er andres “skyld”. På dette trin er vi identificeret med vores indre “anklagende selv”. Spirituel udvikling er lig med udvikling af emotionel modenhed. Du kan ikke lave om på dine følelser med viljens kraft, men din reaktion har du indflydelse på. Når du tillader dig selv at mærke en svær følelse indeni, uden at du anklage andre for din svære følelse, så er du vokset i din emotionelle modenhed. Det kræver indre styrke at overvinde en stærk impuls til at udtrykke anklager imod andre.

TRIN 2: På dette trin giver vi os selv skylden for vores svære følelser. Som børn forsøger vi at leve op til omgivelsernes forventninger, et projekt som er dømt til at fejle. Eftersom vi fejlede igen og igen med at leve op til andres forventninger så opstod konklusionen i vores sind “der må være noget galt med mig”. “Jeg er ikke værdig”, “jeg har fejlet”, “jeg har ikke det der skal til”. Nu anklager vi ikke længere andre for vores svære følelser, i stedet vender vi anklagerne imod os selv. “Hvordan kan andre behandle mig sådan, medmindre der virkeligt er noget galt med mig?” Men selvkritik og selvanklage er en defensiv taktik som fastholder os i isolation fra andre og forhinder os i at mærke den underliggende kerne af nærvær, indre helhed og velvære som befinder sig i vores kerne.

TRIN 3: På dette trin besidder du evnen til at konfrontere dit indre sår uden at anklage andre eller dig selv for de sårbare følelser her er du nøgen, nærværende, ikke dømmende og accepterende overfor dine svære følelser; Når du besidder modet og roen til at mærke dit indre sår uden at anklage andre eller dig selv, så har du opnået den nødvendige emotionelle modenhed som kræves for at gå videre på Sjælens Rejse.

Din viden om de tre trin i udviklingen af emotionel modenhed er som medicin. Det nytter ikke, at du siger ordet “medicin”. Du skal sluge medicinen, før den kan virke. Det er ikke nok at læse om de tre trin, du skal opdage dem i dig selv igen og igen, således at din nye reaktion over tid bliver en ny indgroet vane. Når du således har lært at være sammen med dit negative selvbillede i form af svære følelser i din krop, og når du samtidig har forstået hvad du stræber efter at være ideelt set, (dit ego ideal) så er du klædt på til at begynde at anvende en af yogaens fornemmeste teknikker til at rense dit sind for emotionelle forstyrrelser