HVAD BETYDER “QIGONG?”

Nedenfor kan du læse en let introduktion til Qigong og til en populær form for sundheds Qigong ved navn “Ba Duan Jin” som for mange er deres første møde med Qigong.

Qigong (udtales “tji gång” på dansk) består at to ord “Qi” som betyder livsenergi og “Gong” som betyder træning. Qigong er udviklet af kriger munke i Kina igennem tusinder af år og består af meditations, åndedræts- og kropsøvelser, som forebygger sygdom, holder kroppen stærk og sindet harmonisk. Man kan inddele Qigong øvelser i 3 forskellige skoler:

KAMPKUNST QIGONG – WARRIOR MONK QIGONG

Indenfor murene i kinas Shaolin tempel har kriger munke forfinet utallige kung-fu og Qigong øvelser igennem flere tusinde år, de mest avancerede Qigong øvelser og mestre i verden idag  skal findes indenfor kampkunst Qigong skolen. “Warrior Qigong” øvelser udvikler en stærk sund krop, aktivere og optimere kroppens hormon systemer samt udvikler hvad der, for udenforstående, kunne ligne mystiske indre kræfter (fx Iron Hand, Iron Body, Golden Bell, healings kræfter, spirituel indsigt o.lign.)

SPIRITUEL QIGONG

Herunder, shamanistisk, daoistisk og buddhistisk qigong, de spirituelle qigong skoler stræber efter at leve et liv i samhørighed med naturen ved at forene krop, sind og ånd. Målet for de spirituelle Qigong skoler er

 • “Indre alkymi”  (kinesisk “Neidan” , “Neigong”)
 • “Udødelighed” dvs. at leve et langt liv uden sygdom og smerte, og at dø en naturlig død
 • “Nirvana” spirituel oplysning

MEDICINSK QIGONG

Medicinsk qigong fokusere på at uddanne læger og healere i diagnose og behandling af sygdom udefra en energetisk og holistisk synsvinkel. Medicinske Qigong fokusere på øvelser som forebygger sygdom, styrker helbredet og nedsætte hastigheden i aldringsprocessen.

MODERNE UDVIKLING I QIGONG

Mens Qigongs historie er 4000 år gammel, er medicinsk Qigong en ny udvikling som bygger på et tværfagligt samarbejde mellem Qigong mestre, læger, sports medicinere og læger med speciale i traditionel kinesisk medicin, alt sammen organiseret af Kinas regering. Resultatet af dette tværfaglige samarbejde er et nyt system kaldet “medicinsk Qigong” (sundheds Qigong)  som i 2003 bestod af 4 nyudviklet Qigong former:

 • Ba Duan Jin ( 8 silke brokade øvelser)
 • Yi Jin Jing (sene og bindevævs transformation)
 • Wu Qin Xi (5 organ øvelser)
 • Liu Zi Jue (6 healende lyde)

Siden 2003 er der kommet flere standardisere former til det medicinske Qigong system (de nye qigong former som er kommet til efter 2003  opremses ikke her).

SAMME NAVN FORSKELLIGT INDHOLD

Navnene på forskellige former af Qigong, såsom Ba Duan Jin og Yi Jin Jing, blev standardiseret af den kinesiske regering i 2003. Disse navne stammer fra den oprindelige Qigong-skole, kendt som Warrior Monk Qigong, men det faktiske indhold bag hvert navn kan variere betydeligt. For eksempel, i moderne medicinsk Qigong, refererer navnet “Ba Duan Jin” til en standardiseret serie af otte øvelser, designet til at regulere kroppens tolv primære meridianer. I kampkunst og spirituelle Qigong-skoler, derimod, refererer det samme navn, “Ba Duan Jin”, til det første trin i den indre alkymi-proces som fokuserer på at nedbryde stagnation i hele kroppen som forberedelse til de efterfølgende trin i transformationen af kroppen. Det er vigtigt at forstå, at selvom navnene forbliver de samme, kan det konceptuelle og praktiske indhold variere betydeligt afhængigt af den specifikke skole eller tradition, hvorfra de stammer.

Opsummering
I den moderne medicinske Qigong-skole refererer navnet “Ba Duan Jin” til en serie af otte standardiserede øvelser, der arbejder med kroppens meridianer. I kriger munkenes Qigong-skole refererer det til første trin i den indre alkymi-proces, hvor fokus ligger på at nedbryde kroppens stagnation som forberedelse til den videre indre transformation. I Warrior Monk Qigong er “Ba Duan Jin” altså ikke en specifik form, men snarere et træningsmål, der kan opnås gennem forskellige former for Qigong-træning.

ENERGETISK OG HOLISTISK SUNDHED

Qigong bygger på et energetisk og holistiske tankesæt som for det for eksempel kendes fra traditionel kinesiske medicin (Traditionel Chinese Medicine, herefter: TCM). TCM fortæller at når din “Qi” (livsenergi) cirkulere fri og uhindret igennem kroppens 12 primære meridianer, så er du sund, rask og glad, mens de fleste sygdomme tilskrives blokeret mikrocirkulation i kroppens organ, kapillær og lymfe systemer, hvor både affaldstoffer og næringsstoffer udveksles. Når mikrocirkulationen stagnere i kroppens vitale systemer leder det til ophobning af affaldstoffer og nedsat optagelse af næringsstoffer

KONVENTIONEL VESTLIG MEDICIN – “Forskellige sygdomme har forskellige årsager”

Moderne konventionel vestlig medicin beskriver mange forskellige sygdommen som hver især behandles med forskellig medicin, fx. behandles højt blodtryk med blodtrykssænkende medicin, mens sukkersyge behandles med insulin, hovedpine behandles med hovedpine piller o.s.v. Konventionel medicin excellere i behandlingen af akutte sygdomme, behandlingen er en balancegang imellem lindring af symptomer på den ene side og bivirkningerne ved medicinsk behandling på den anden side. Konventionel vestlig medicin fokusere mere på at behandle grenen (symptomet), mens traditionel østlig medicin fokusere mere på at behandle roden (den underliggende årsag)

ØSTENS HOLISTISKE MEDECIN – “Forskellige sygdomme har samme årsag”

TCM er et utroligt nuanceret og omfattende helbreds system, for eksempel kan omfanget af uddannelsen til M.D. (Medical Doctor – læge i konventionel vestlig medicin) sidestilles med omfanget af uddannelsen til O.M.D. (Doctor Of Oriental Medicine – læge i TCM). Trods dette kan årsagen til alle forskellige slags sygdommen ifølge TCM findes et sted: blokeret cirkulation i kroppens 12 primære meridianer, derfor er etablering af cirkulation igennem kroppens 12 meridianer løsningen på at forebygge og helbrede alle slags helbredsproblemer.

EN BEHANDLING TIL ALLE SLAGS SYGDOMME

Lidt forsimplet kan man sige at uanset hvilket navn en sygdom måtte have er behandlingen altid baseret på den samme strategi: at åbne kroppen 12 primære meridianer. Mens konventionel vestlig medicin excellere i at behandle akutte sygdsomme, så excellere traditionel kinesisk medicin i at behandle kroniske sygdomme og ubalancer. TCM bygger på ideen om at det er “bedre at forebygge end at helbrede” TCM behandler 3 forskellige kategorier af sygdomme:

GAMLE SKADER OG SYGDOMME

Måske du er blevet helbred for en sygdom for flere år siden, men i løbet af healingsprocessen kan der opstå permanent nedsat mikrocirkulation i kroppens væv, nedsat cirkulation leder til stagnation og blokeringer i de 12 primære meridianer

EKSISTERENDE SYGDOMME

Når Qi cirkulationen er nedsat i kroppens primære 12 meridianer leder det til sygdom, smerte og ubehag som du kan opleve idag

FREMTIDIGE SYGDOMME

 • Eksisterende sygdomme som ikke vækker ubehag for tiden
 • Sygdomme som er under udvikling, som ikke viser symptomer i de tidlige stadier
 • Latente sygdomme som kan bryde ud i fremtiden hvis du ikke tager hånd om dit helbred idag

Alle 3 kategorier af sygdom behandles ved at øge cirkulationen i de 12 meridianer, nedbryde stagnation og nære kroppens organer. TCM behandler sygdomme via kost og livsstilsændringer, urter, akupunktur, massage og Qigong øvelser.

BA DUAN JIN QIGONG FORMENS OPRINDELSE 

Den mest populære historie omkring oprindelsen af Ba Duan Jin formen fortæller at formen blev udviklet af den legendariske Kinesiske Kung-Fu mester, militær General og national folkehelt Yue Fei (1103-1142). På hans tid var soldaternes helbred afgørende for at få sejr i langvarige krige og belejringer, baseret på sin omfattende viden om kampkunst og Qigong udviklede Yue Fei derfor en Qigong øvelse med 12 sektionen som hans soldater udførte hver dag for at udvikle et stærkt helbred samt forebygge og helbrede sygdom. Senere simplificerede Yue Fei de 12 oprindelige øvelse til 8.

Oversat til dansk betyder “Ba Duan Jin”- 8 stykker silke brokade – navnet afsløre formens formål; at skabe en elegant, blød, fleksibel energi i kroppens muskler, led, sener og energi flow. Formen består af 8 sektioner, hver af de 8 sektion påvirker forskellige meridianer og organer, når du udføre de 8 sektioner i formen stimulere du samlet set kroppens 12 primære meridianer. Ba Duan Jin er let at lære og du vil hurtigt opleve et positive udbytte, det kræver ikke meget plads, ligesom du ikke behøver noget træningsudstyr og det tager bare 10-15 min. af din tid

BA DUAN JIN FORKLARET I 8 VERS

I kinesisk Kung Fu og Qigong er viden traditionelt blivet givet videre uforandret fra generation til generation ved hjælp af korte vers som indeholder al den nødvendige viden om formen i en kromprimeret form (tænk WinZip). Du kan anvende versene som en trænings guide. Igennem vedholdende træning over lang tid, kan du lære formens essens at kende via din egen erfaring. Ba Duan Jin 8 nøglesætninger:

 1. Løft himlen med begge hænder – regulere “tripple burner” (vigtig meridian)
 2. Skyd med bue og pil til begge sider – regulere lunger og hjerte
 3. Skil himmel og jord – gavner milt, mave og lever
 4. Viis ugle kigger over sin skulder fra side til side – lindre skader i de 5 organer samt stagnation forårsaget af de 7  menneskelige følelser
 5. Svaj med hoved og logre med halen – regulere hjerte “ild” (tom varme og uro i brystet)
 6. To hænder holder på fødderne – styrker nyrer og talje
 7. Knyttede næver og vrede øjne – øger energi og Qi
 8. Stå på tå og fald på hæl 7 gange – forebygger og helbreder 100 sygdomme

Velkommen til vores første indlæg om Ba Duan Jin Qigong! I de kommende indlæg vil vi undersøge, hvordan moderne medicinsk forskning har bekræftet de positive virkninger, som traditionel kinesisk medicin tilskriver Ba Duan Jin Qigong-øvelsen

Ba Dun Jin Qigong øvelsen – Del 2

Kan qigong forvandle dit liv? En samtale om træning, spiritualitet og indre styrke

Qigong er meget mere end bare en træningsform – det er en rejse mod en stærkere, smertefri krop og en dybere forståelse af vores indre energi. I Sjælens Rejse podcast, Episode 2 dykker vi ned i denne ældgamle praksis og udforsker dens transformative potentiale. Lyt eller læs med her og bliv klogere på, hvordan qigong […]