Ba Duan Jin – Qigong del 3

Ba Duan Jin Qigong form

Ældre i risikogruppen for hjerneblødning, nedsat blodforsyning til hjernen

Deltagernes udtalelser efter at havde trænet Ba Duan Jin Qigong

Er Ba Duan Jin egnet for ældre?

De fleste af deltagerne fandt ud af, at Baduanjin qigong var velegnet til ældre mennesker, efter at Baduanjin qigong træningsprotokollen var afsluttet. De sagde, at Baduanjin qigong var en “god mængde motion”, var “enkel og nem at lære” og havde “færre begrænsninger” samt “færre krav til omgivelser og udstyr .”

Moderat træningsintensitet

Sytten deltagere sagde, at intensitets niveauet af sædvanlige øvelser, såsom squaredans, svømning og softball, var for højt til, at ældre mennesker kunne holde sig til at træne i 45-60 minutter hver dag; desuden var bevægelserne af Baduanjin qigong blide og langsomme og gav lav-moderat intensitetstræning. De fleste deltagere var i stand til at øve Baduanjin qigong i helt op til en time hver dag.
“tidligere square-dansede jeg, jeg oplevede, at det var svært for mig at fortsætte, måske var det et problem på grund af min vægt. Jeg kan ikke fange dansemusikkens rytme. Jeg følte mig utilpas og træt. Jeg hadede min tykke krop….Men nu er jeg så glad for at træne. Den mest mystiske del af Baduanjin qigong er, at du hurtig bliver varm, men du bliver måske aldrig træt”
ID 2, kvinde, 50 år gammel, med hypertension, overvægt og familiehistorie med slagtilfælde
“for fem år siden var svømning min yndlingssport. Efter jeg fik mavekræft, følte jeg mig ofte svag, og svømning passede ikke længere til mig. Niveauet af Baduanjin qigong er lavere end svømning, det giver en moderat mængde motion, og jeg kan træne Baduanjin qigong hver dag”
ID 5, mand, 64 år, med hypertension, diabetes mellitus og overvægt
“tidligere var der ingen måde jeg kunne motionere på grund af mine taljesmerter, men jeg kan udføre Baduanjin qigong. Øvelsen letter min smerte. Det er en blid bevægelse”
ID 14, kvinde, 57 år gammel, med hypertension, dyslipidæmi, overvægt og en familiehistorie med slagtilfælde

Enkel og nem at lære

Alle deltagere var overraskede over, at det var nemt for ældre voksne at lære Baduanjin qigong-træning. De sagde, at Baduanjin qigong kun var sammensat af otte sæt øvelser, der involverede bevægelse af arme, ben og talje, og at det var enkelt og ikke krævede mange færdigheder.
“øvelsen har kun otte sektioner. Det er nemt for os at acceptere og lære. Du ved, vores hukommelse er dårlig, det er svært for os at lære en ny øvelse, men Baduanjin qigong er enkel, langsom og afslappende. Det tog mig kun en uge at lære øvelsen”
ID 13, kvinde, 65 år gammel, med hypertension og dyslipidæmi; bruger amlodipintabletter

Færre begrænsninger og krav til udstyr og omgivelser

Tolv deltagere rapporterede, at de kunne øve Baduanjin qigong derhjemme til enhver tid, fordi et stort træningsrum eller andre hjælpeapparater var unødvendige. De sagde, at de indtil videre ikke kunne finde en anden øvelse, der var mere praktisk end Baduanjin qigong.
“jeg kan godt lide at træne, men det er altid forbundet med et vist besvær for mig. En solskinsdag og et motionsrum er nødvendigt for at kunne træne, men det er svært at få begge dele på samme tid. Nu er alle problemer løst, jeg kan udføre Baduanjin qigong på min altan uden noget udstyr, ligesåsnart jeg har fri”
ID 17, kvinde, 60 år gammel, med hypertension, dyslipidæmi og overvægt
“jeg synes, Baduanjin qigong er praktisk, der er kun brug for to ting: et sted at stå og baggrundsmusik til Baduanjin qigong”
ID 14, kvinde, 57 år gammel, med hypertension, dyslipidæmi, overvægt og en familiehistorie med slagtilfælde
“i starten lavede jeg Qigong øvelserne med baggrundsmusik og ved at følge en coach, nu kan jeg gøre det derhjemme uden hverken coach eller musik”
ID 7, mand, 63 år gammel, med dyslipidæmi, overvægt og en familiehistorie med slagtilfælde

Harmonisering af krop og sjæl

Alle deltagere beskrev hvordan Baduanjin qigong havde forbedrede deres fysiologisk helbred såvel som deres psyko-emotionelle helbred efter regelmæssig træningen.

Forbedring af fysiologisk sundhed

alle deltagere blev mere bevidste om deres krop og om hvordan deres krop havde det. De oplevede positive forandringer i deres krop herunder

  • færre smerter
  • bedre fordøjelse 
  • lindring af tissetrang
  • stærkere immunforsvar 
  • normalisering af blodtrykket
  • forbedret søvn

Fem deltagere fandt ud af, at Baduanjin qigong kunne lindre smerte. Efter at de havde øvet Baduanjin qigong i et par dage, oplevede de, at deres muskelømhed, hovedpine eller lændesmerter gradvist blev lindret og endda forsvandt senere. Fire deltagere beskrev, at de kunne mærke effekten af qi (dvs. en vital energi i kroppen ifølge traditionel kinesisk medicinteori) efter Baduanjin qigong-træning i flere uger.
“instruktøren fortalte os, at vi skulle justerevores  vejrtrækningen for at gøre åndedrættet naturligt, og derefter fornemme qi stige op fra Dantian (fokuspunkt under navlen for qigong-øvelsesteknik samt balance- og tyngdepunktet). Først kunne jeg ikke forstå det, men efter et par dage mærkede jeg det virkelig. Det var utroligt; Jeg følte, at qi’en gik op til mit bryst, min næse og mit hoved, så blev min tilstoppede næse gradvist bedre, og min hovedpine var forsvundet”
ID 2, kvinde, 50 år gammel, med hypertension, overvægt og en familiehistorie med slagtilfælde
“Ba duan jin qigong øvelsen er en god måde for mig at få motion ind i min dagligdag, jeg har passet både børn og børnebørn og jeg har haft lændesmerter i mange år. I takt med at jeg regelmæssigt har trænet Ba Duan Jin Qigong er mine længesmerter aftaget mere og mere. Det er virkelig en fordel for mig”
ID 13, kvinde, 65 år gammel, med hypertension og dyslipidæmi; bruger amlodipintabletter)
“jeg havde ofte  hovedpine og ondt i ryggen før, men det har jeg ikke længere. Tidligere når oplevede hovedpine eller rygsmerter brugte jeg altid mit massageapparat, men nu er massageapparatet blevet arbejdsløst”
ID 11, kvinde, 69 år gammel, med hypertension, dyslipidæmi, overvægt, diabetes mellitus og en familiehistorie med slagtilfælde; bruger amlodipintabletter
“da jeg kom her for at deltage i Baduanjin qigong-træningen, kunne jeg ikke hverken strække eller løfte mine arme på grund af periarthritis i skulderen. Men se mig nu, jeg kan nemt løfte min arm uden nogen smerte. Det er fantastisk”
ID 8, mand, 69 år, med hypertension, diabetes mellitus og rygning; bruger amlodipin, metformin og acarbosetabletter

Forbedring af fordøjelsen

Otte deltagere rapporterede, at deres fordøjelse gradvist blev forbedret. De beskrev, at de havde bedre appetit efter at have deltaget i Baduanjin qigong træningen. Seks deltagere rapporterede også, at deres flatus- og udspilningsproblemer forsvandt, efter at de havde øvet Baduanjin qigong. Tre deltagere havde lidt af uoverskuelig forstoppelse eller flatulens i flere år. Nu, efter at have øvet Baduanjin qigong i flere uger, har de regelmæssig afføring uden forstoppelse eller luft i maven
“jeg nyder godt af Baduanjin qigong; ellers havde jeg ikke deltaget i træningen i så lang tid. For nylig fortalte min datter mig, at jeg spiser mere, end jeg har gjort tidligere. Da hun sagde det indså jeg, at min gode appetit var vendt tilbage. Jeg plejede ikke at spise aftensmad, fordi jeg ikke havde nogen appetit. Nu har jeg fået min gode appetit tilbage”
ID 13, kvinde, 65 år gammel, med hypertension og dyslipidæmi; bruger amlodipintabletter
“jeg har lidt af uoverskuelig forstoppelse i flere år. I øjeblikket har jeg afføring hver morgen efter morgenmaden. Jeg behøver ikke sidde på natskamlen i smerte i timevis. Tidligere kunne jeg havde forstoppelse i flere dage; nu har jeg fået regelmæssig afføring”
ID 16, kvinde, 57 år, med dyslipidæmi, overvægt
“jeg plejede at have ubehagelig luft i maven efter et måltid. Maden gjorde altid min mave oppustet, så jeg spiste kun lidt. Det er dog meget bedre nu. Når jeg laver den første eller tredje sektion af Baduanjin qigong, hvor to hænder når op til himlen for at regulere San Jiao, og løfter mine hænder på hver side for at justere milten og maven, har jeg hikke eller prut. Jeg føler mig meget godt tilpas”
ID 10, mand, 69 år, med hypertension, dyslipidæmi og rygning; bruger benazepril-tabletter

Lindring af polyuri (tissetrang).

To deltagere med polyuri rapporterede, at hyppigheden af ​​deres polyuri eller nocturi (opvågning om natten for at lade vandet) tydeligvis var faldet efter at de havde øvet Baduanjin qigong i flere uger. Begge deltagere var overraskede over effekten af ​​Baduanjin qigong på deres polyuri
“jeg gik på toilettet cirka en gang i timen, men mængden af ​​urin var lille hver gang. Jeg kunne dog ikke tåle det, hvis jeg ikke gik på toilettet. Efter at jeg havde øvet Baduanjin qigong hver dag i en måned, faldt hyppigheden af ​​vandladning. Nu har jeg styr på situationen, og jeg har kun få natlige vandladninger”
ID 1, kvinde, 58 år, med hypertension, dyslipidæmi og overvægt

Styrket immunitet

To deltagere rapporterede om deres oplevelser relateret til immunitet. En kvindelig deltager sagde, at hendes venner var overraskede over hendes gode teint, men det bedste resultat var, at hun havde mere fysisk styrke end nogensinde, og nu kunne hun udføre mere husarbejde. En deltager, der røg, følte, at hans evne til at modstå sygdomme var meget bedre efter at have udført Baduanjin qigong i flere uger
“en dag stirrede min ven forbløffet på mig. Hun fortalte mig, at jeg ser så godt ud efter Baduanjin qigong. Min fornemmelse er, at jeg ikke er let træt, det ser ud til, at jeg har mere fysisk styrke.…Jeg kan rejse med min familie og tage på vandretur med mine venner”
ID 6, kvinde, 61 år, med hypertension, dyslipidæmi, diabetes mellitus og overvægt, bruger amlodipin, metformintabletter
“jeg har røget længe, ​​og førhen blev jeg let forkølet, men nu har jeg det meget bedre. Nu træner jeg Baduanjin qigong hver dag, og jeg oplever at jeg har fået mere styrke
ID 15, mand, 66 år, med hypertension, dyslipidæmi, overvægt og rygning; bruger nitrendipin-tabletter

Forbedring af kredsløbssystemets funktion

Tre deltagere rapporterede, at deres blodtryk gradvist var faldet efter Baduanjin qigong. En deltager med hypertension beskrev ændringerne i hans blodtryk. Han har taget blodtrykssænkende medicin i 10 år. Efter at have trænet i Baduanjin qigong i to måneder fandt han ud af, at hans blodtryk var vendt tilbage til det normale
“Jeg har forhøjet blodtryk, tidligere måtte jeg tage blodtrykssænkende medicin hver dag. Mit blodtryk er dog gradvist faldet efter jeg havde udført Baduanjin qigong i to måneder. Nu er mit blodtryk næsten normalt, og jeg er holdt op med at tage de blodtrykssænkende medicin. …jeg måler mit blodtryk hver dag. Tidligere havde mit blodtryk store udsving inden for en dag. Det systoliske blodtryk var cirka 150 mmHg, 130 mmHg og 150 mmHg morgen, middag og aften. For nylig stabiliserede mit systoliske blodtryk sig til 130 mmHg, 125 mmHg og 130 mmHg morgen, middag og aften. Det er mere normalt og stabilt end før”
ID 10, mand, 69 år, med hypertension, dyslipidæmi og rygning; bruger benazepril-tabletter

Forbedring af søvnkvalitet

Syv deltagere beskrev, at kvaliteten af ​​deres søvn blev bedre under træningen af ​​Baduanjin qigong. Det var svært for dem at falde i søvn før; desuden oplevede de søvnløshed og drømmende søvn og blev let vækket fra deres søvn. Efter at de begyndte at træne Baduanjin qigong, bemærkede de, at deres søvn var blevet bedre, deres søvntid blev forlænget, og de faldt hurtigt i søvn
“tidligere når jeg lagde mig på min seng med lukkede øjne, oplevede jeg tankemylder i min hjerne. Du ved, jo mere jeg gerne ville sove hurtigt, jo mere oplevede jeg at jeg ikke kunne falde i søvn. Jeg var næste blevet bange for at lægge mig til at sove.…Efter et par ugers træning af Baduanjin qigong, kunne jeg falde i søvn, så snart jeg har lagde mig ned. Det er utroligt! Jeg har aldrig haft så god en søvnkvalitet”
ID 2, kvinde, 50 år gammel, med hypertension, overvægt og en familiehistorie med slagtilfælde

Kilde

Ba Duan Jin Qigong Del 3