Meditation mediter med Aftenshowets meditations klub

af Henning Daverne

I 2010 kørte kursusvirksomheden speakers club, hjerneforsker Troels W.Kjær og undertegnede et pilot projekt for at undersøge effekten af 12 minutters daglig meditation.

Baggrund for forsøget

Man har i mange år haft videnskabeligt belæg for at meditation har gavnlig effekt på mange forskellige områder at den mediterendes liv, mediterende viste sig fx at have en yngre biologisk alder end deres kronologiske jævnaldrende, meditation har vist sig at øge koncentrationsevnen, afhjælpe stress og udvikle de områder af hjernen som har med lykke at gøre.

Foredrag om meditation i danske virksomheder

Jeg holder hvert år mange foredrag og workshops i danske virksomheder, efterspørgslen er stor på foredrag som kan give konkrete værktøjer til at øge menneskers trivsel, glæde og balance. Emner som “Work-Life balance”, “ro på toppen”, “find din gnist”, “kom i mental topform” er meget efterspurgt.

Når deltagerne under sådan et foredrag selv prøver at mediterer og derigennem personligt erfarer hvordan man via let tilgængelige øvelser, hurtigt finder en dyb afslappet ro og et indre velbefindende, er den reaktion jeg oftest hører “det er jo fantastisk og overraskende at man kan gå fra stresset og anspændt til afslappet og rolig på så kort tid”

Under sådan et foredrag hører deltagerne også om de positive effekter som meditation , igennem videnskabelige forsøg, har vist sig at have på hjerne, blodtryk, stress reduktion og øget koncentration.

Videnskabelige forsøg på langtidsmediterende

Indtil 2009 er de videnskabelige forsøg omkring effekten af meditation typisk blevet foretaget på mediterende forsøgepersoner som har min. 10 års erfaring med daglig meditation af 45-60 minutter varighed. At meditation viser sig at have mange positive effekter der er brugbare for alle mennesker gør området realevent for alle der ønsker mere glæde, mindre stress, bedre helbred og større mental kapacitet

Den største indvending mod meditation

I mit daglige virke møder jeg mange travle mennesker, den indvending jeg oftest støder på når mennesker hører om de videnskabelige forsøg af meditation er  “det lyder rigtig godt med alle de positive effekter af som man kan få fra meditation men jeg har slet ikke tid til af mediterer så lang tid hver dag” til det ku man selvfølgelig svare:

“30 minutters meditation hver dag er essentielt – hvis du har alt for travlt, er 60 minutter nødvendigt”


Meditation til forskellige behov

Meditation er et værktøj som kan hjælpe mennesker på forskellige måder afhængigt af hvor er selv er i deres liv, fordi vi som mennesker er i løbende udvikling kan vi også vende tilbage til meditation på forskellige tidspunkter i vores liv og få noget nyt ud af det.

  • Meditation kan på et niveau afhjælpe stress og spændingshovedpine samt skabe større koncentration,
  • på et andet niveau kan meditation give indre ro og stabiliserer urolige følelser
  • på et tredje niveau kan meditation hjælpe dig til at finde dit formål i livet
  • på et fjerde niveau kan meditation være et værktøj der giver dig intuitiv indsigt i eksistentielle spørgsmål som fx hvem er jeg? findes der en sjæl? hvad er meningen med livet? hvordan undgår jeg negative følelser og får mere lykke? er der et liv efter døden?

Meditation til travle mennesker

Med alle de ovenstående elementer i tankerne satte jeg mig i 2010 for at finde svar på dette spørgsmål:

“hvor lidt skal der til for at få de positive effekter fra meditation” således at dette effektive værktøj kunne blive relevant for det moderne travle menneske, dette spørgsmål ledte til ovenfornævnte pilot forsøg som skulle afdække effekten af 12 minutters daglig meditation på 3 områder:

  • mentalkapacitet
  • stress
  • lykke

Aftenshowets meditationsklub følger forsøget

I den periode hvor vi kørte forsøget fulgte aftenshowet hele forløbet hvilket ledte til at vi i samarbejde med Aftenshowet på DR1 startede “aftenshowets meditationsklub” som hurtigt havde 7500 medlemmer.

Aftenshowet fulgte 2 af deltagerne fra forsøgsgruppen for at se hvordan deres daglige 12 minutters meditation forløber.

Aftenshowets meditationsklub tester meditationsprogrammet "12 minutter til succes

 

 

 

 

 

Forsøget ledte også til min anden bog “12 minutter til succes – mediter dig lykkeligere, klogere om mere rolig”
Alle detaljer omkring forsøget samt to tilgange til meditation

  • moderne videnskab
  • tidløs visdom

Bliver gennemgået i bogen se mere her og:

download er kapitel fra bogen “12 minutter til succes – mediter dig lykkeligere, klogere og mere rolig”

Vil du vide mere om Mindfulness, kan du læse et kapitel fra min kommende bog her.

Tags: , , , , , , , ,
Meditationskurser for erhverv
Meditation og mindfulness kurser
Meditation og mindfulness kurser
Meditationskurser for ledige 6-ugers
Foredrag om meditation og mindfulness
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *