Ugens spørgsmål i Meditation & Mindfulness-brevkassen kommer fra en mindfulness instruktør, Jette, som fortæller at et af de spørgsmål hendes elever ofte spørger om er:

“Hvad er forskellen på meditation og mindfulness?”

Svaret afhænger af, hvor langt tilbage i historien, man går for at lede efter svaret.

I denne brevkassevideo (4min) forklarer jeg den grundlæggende forskel.

Nedenfor finder du tre andre videoer om emnet; først en lidt længere gennemgang af emnet (9min), så Jon Kabat-Zinns udlægning (2,5min), og endelig en gennemgang af den historiske baggrund for mindfulness/Zen (27min).

Der er to grundlæggende tilgange til meditation og mindfulness; på den ene side den naturvidenskabelige, som fortæller, hvordan meditation og mindfulness virker ifølge videnskabelige tests (såsom fx hjælper patienter med kroniske smerter og depression, mindre stress, bedre koncentration, mere lykke), og på den anden side den spirituelle/filosofiske tilgang, der forklarer, hvordan disse værktøjer har været anvendt traditionelt til at opnå spirituel indsigt og udvikling.

I disse videoer er hovedvægten på den spirituelle tilgang. Vil du læse mere om den naturvidenskabelige tilgang, så følg linket nederst på siden.

Vil du gerne forstå forskellen på meditation og mindfulness endnu bedre, kan du se denne video.

Her lærer du bl.a. at få smerter til at fortage sig blot ved at have en anden indstilling til dem.

Jon Kabat-Zinn var for nylig i Danmark, og her kan du høre hans svar på spørgsmålet om forskellen om meditation og mindfulness.

Sidder du nu og har fået lyst til mere baggrundsviden, så finder du i næste video en dybere gennemgang af  traditionen bag Zen/Chan måske noget for dig.

Zen-traditionen, som mindfulness bygger på, har mystikken, dvs. direkte erfaring gennem bevidstheden, som sin centrale belæringsstrategi. Den lægger derfor naturligt mindre vægt på doktriner, og dermed også på ords definitioner. Det handler altså om erkendelse gennem øvelse, øvelse, øvelse, fremfor mantraer, skriftsteder og belæringer. Det hele starter for 2500 år siden med Buddha, som forkyndte en anden vej end Vedaernes. Hans lære inpirerede Bodhidharma og førte til begreber og discipliner som Shaolin Kung Fu, Chan-buddhisme, Zen-buddhisme, Nirvana, Satori m.m.

For 1500 år siden kom en stor vismand ved navn Shankara for at genindføre Vedaerne, han rejser Indien rundt og forkynde Vedanta. Det bliver enden på buddhismen i Indien, og genfødslen af en meditationslære, som fokuserer på “shabda pramana”, dvs. visdom opnået gennem forståelse af ord. Vedantas belæring bygger på ordets evne til at afsløre virkeligheden og ikke på meditativ eller intuitiv indsigt.

Hør også, hvad den væsentligste forskel er på Østen og Vesten.